Voetbal is een sport die iedereen aanspreekt: klein én groot, meisjes én jongens. Een goed thema dus voor een verjaardagsfeestje. Hoe pak je dit nu aan?
- Uitnodiging
- maak zelf jouw eigen voetbaluitnodiging: speelt jouw zoon of dochter voetbal? Neem dan een foto van hem/haar in de voetbaloutfit en gebruik deze als basis voor de uitnodiging. Plak de foto in Powerpoint en voeg dan de nodige gegevens toe. Eens klaar, kan je de uitnodiging gewoon printen en uitdelen. Heel weinig werk én heel persoonlijk.
- koop een kant-en-klare uitnodiging in het thema voetbal: kant-en-klaar is misschien veel gezegd, want je moet uiteraard nog zelf de gegevens invullen. Maar de lay-out en enveloppen zijn reeds daar, dus begin maar te schrijven zou ik zeggen.
- Versnaperingen & drankjes
- Een lekkernij die heel veel kinderen lusten, zijn cupcakes. Heel makkelijk op voorhand te maken en extra leuk als je voetbal cupcake cups gebruikt. Stal alle cupcakes uit op een cupcake standaard, leg er wat chocolade voetballetjes en voetballollys bij en de tafel is direct versierd.
- Qua drankjes kan je kiezen voor groenkleurige drankjes/verpakkingen. Denk hierbij aan de groene versie van Twist & Drink, de groene Fanta, water met groene grenadine... Of ga voor rode drankjes zoals appel/aardbei of appel/kers sap, water met rode grenadine... rood dat staat voor de Red Devils 👹 En voor de volwassenen kan je dan perfect een glaasje rode wijn serveren.
TIP: ben jij geen bak expert? Koop dan een cupcake mix waar je enkel nog boter en eieren aan moet toevoegen. Alles goed mengen en het deeg is klaar. Zorg voor stevige cupcake cups dan heb je geen speciale cupcake schaal nodig. Gewoon de cups op een bakplaat zetten, ze vullen met de cupcake deeg en in de oven zetten. Heel makkelijk en gegarandeerd superlekkere cupcakes!
- Decoratie op het feestje
- Een voetbalfeestje vindt idealiter buiten plaats, tenzij je een ruimte hebt die groot genoeg is of in een zaaltje. Qua decoratie hou ik het bij dit themafeestje daarom heel simpel: enkele ballonnen, in groen, wit of met een voetbal op omhoog hangen waar de kids toekomen en eventueel aan de tafel en stoelen. De kinderen bewegen de hele tijd en hebben weinig oog voor decoratie. Bovendien zijn ze zelf ook versierd eens ze hun zelfgemaakte T-shirt aan hebben (lees verder bij Activiteit) 😉
- De feesttafel kan je inkleden met bekers, servetten, bordjes… in voetbal look. En als je de cupcakes in voetbal cups serveert op een staander met daarbij wat voetbal lollys, heb je al onmiddellijk een toffe voetbal feesttafel.
- Activiteit op het feestje
Begin met het samenstellen van twee ploegen die het tegen elkaar zullen opnemen bij voetbalspelletjes. De ploegen kunnen in overleg gevormd worden of het feestvarken kan de ploegen samen stellen. Wil je het liever random laten gebeuren, neem dan een rietje en snij dit in 2 ongelijke delen. Hou de rietjes zo in je hand dat het lijkt alsof ze beiden even lang zijn. Laat iedereen een keer een rietje trekken en zo heb je 2 ploegen (de korte en lange rietjes). Vervolgens laten de kinderen hun creativiteit los in het bedenken van een ploegnaam én het ontwerpen van hun eigen voetbalshirt met textielstiften. Voorzie ook nog een zweetbandje, een fluitje, enkele voetbalpionnetjes om de goal(s) en het terrein af te bakenen en de voetbalmatch kan beginnen.
Uiteraard denken we bij voetbal aan de meest populaire vorm (2 ploegen, 2 goals en zoveel mogelijk doelpunten maken zonder met de handen de bal te raken). Maar ken je ook volgende varianten? Altijd leuk om eens uit te testen.
- Vliegvoetbal: iedereen staat in een kring en één kind zit in het midden met gesloten ogen en telt in stilte tot 20. Als hij aan 10 zit, heft hij zijn linkerhand tot op schouderhoogte, als hij aan 15 zit, heft hij ook zijn rechterhand op en op 20 klapt hij in de handen. Ondertussen hebben de kinderen in de kring de voetbal doorgegeven. Diegene die de voetbal vastheeft op het moment dat de persoon in het midden in de handen klapt, valt uit en gaat op de buik liggen. Zo wordt het spel verder gespeeld, maar vanaf nu moet je eerst over de neerliggende persoon springen vooraleer je de voetbal aan de persoon naast je kan doorgeven. Er wordt dan doorgeschoven. Dit spel wordt echt lollig als er drie personen naast elkaar neerliggen waar de persoon met de bal dan telkens moet overspringen.
- Chinees voetbal: iedereen gaat in een kring staan, met het gezicht naar binnen en met de benen gespreid, zodat je de voeten van de personen naast je raakt. Met je vuisten klop je de bal verder, binnen de kring. Als de bal door iemands benen gaat, niet door één van de buren, dan mag die maar met één hand verder spelen. De volgende keer dat de bal tussen zijn/haar benen doorgaat, moet hij zich omkeren en mag hij weer met 2 handen spelen. De keer daarop speelt hij/zij omgedraaid met 1 hand en de 4de keer moet hij/zij een liedje zingen voordat hij weer mag meedoen (vanaf nul).
- Eskimo voetbal: maak met de pionnetjes twee lijnen evenwijdig aan elkaar. De spelers worden verdeeld in twee even grote ploegen, die zich elk op een lijn opstellen. Midden tussen deze lijnen staat de scheidsrechter aan de zijkant van het veld. Hij/zij laat de bal langzaam in het veld rollen en als de bal stilligt, roept hij/zij „ai‟. Dit is voor beide ploegen het teken om het veld op te rennen en te trachten de bal over de lijn van de tegenpartij te krijgen. De bal mag niet met de handen worden aangeraakt. Wie de bal over de lijn van de tegenpartij weet te werken, scoort een punt.
- Bedankingscadeautje voor de gasten
De kinderen kunnen hun zelfgemaakte ploeg T-shirt meenemen naar huis. Geef ook nog een voetballolly mee en de kids gaan moe maar héél tevreden naar huis.